Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips

Thursday, December 27, 2012

accidentkah itu??


Assalamualaikum w.b.t!!!

Alhamdulillah, saya msh lg bernafas pd hr ini..
semalm, tanggal 26 disember 2012..detik bersejarah, satu memori yg x kn pernh dilupkn sepnjg hyt, biiznillah (dgn izin Allah)....

so, ceritanye cmni...mlm tu nk blk ke uia, lalu jln nek bukit, kononnya nk escape traffic light..tp len plak jdnye..smbung cite, nk nek bukit nih, gne gear dua..ttbe rs plik, apsl lak kete ni makin slow nih..skali tgk speed rpenye da nk msk 0..trs tkr gear 1..pstu ntah cmne, kete tu reverse..pastu yg plg dahsyatnye, sy terpusing stereng ke kiri..nyaris msk longkang..siyes!! longkang yg dlm lg bsr dan menakutkan...kete tersekat kt tebing jln..jln tu agk tggi sikit drpd tnh so sy x tau cne nk nek blk, unless klo de org tolak kete tu..my mind was totally blank at that time..x tau nk buat pe..ngan 2 org kwn sy yg panik gak..uish, mmg sgt menakutkan..dan mendebarkan..

dua tiga saat pastu dgn izin Allah 2 brothers dtg nek motor..pastu x lme kmudian de sorg pak cik dtg..sorg brother tu suruh ktorg kuar kete, n dye msk dlm kete tu..lg sorg brother n pak cik td tolak kete dr luar..dada msh berdegup kencang..camne nk drive blk nih?? 

so, sy msk kete, msk gear 1..jalan...ikut laluan yg byk traffic light..otw blk, mmg rse cm x nk drive dah pas ni..trauma!! ttbe terlupe gear 1 kt mne, gear 2 kt mne..nsb bek cpt recap..klo x, x mustahil another accident can happen..

alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..sy ad shbt2 yg pndai menyusun kata2..along the way they support me to drive, without irritating me..they understand that i am learning...klo org len, mgkin dorg akn mrh, ckp sy x pndai drive la, bla..bla..bla..but they are different..thank God for giving me them! prjlnn pulang lancar dan selamat..alhamdulillah...

huhu, x tau la anda fhm atau x jln cte sy, n x tau la cre sy cerita kdgrn scary atau x..tp that's the thing..satu ujian yg mungkin Allah bg sbgai peringatn utk sy..

smpai kt bilik, sy duduk..termenung seketika...kenapa perkara itu berlaku?? knape Allah bagi ujian tu??

i kept thinking, untill one moment i asked myself...
what if I died at that time?? cmne klo umur sy hanya setakt tu je?? sbbnye, probability utk accident sgt tinggi,  kete tu mengundur ke blkg, klo la de kete kat blkg time tu??? n longkang kt tepi jln tu sgt bsr dan dlm, klo la kete tu termsk dlm longkang tu??? 

"IF that happen, aku nk ckp ape??"

klo la Allah tarik nyawa sy waktu tu...nauzubillah..i don't know..byk soaln bermain di fikiran..
-solt aku dah sempurnakah rukunnya?? aku solat awl waktukah?? pernhkh aku melewtkn solat??
-aurat aku dah tutup sepenuhnyakah?? 
-puasa ganti sudh cukupkah??
-amanah aku semua sdh tertunaikah??
-hutg aku sdh langsaikah??
-adkh aku sdh meminta maaf dgn ibu bapaku?? adk beradikku?? shbt2?? guru2??

"....Apabila (nyawa) telah sampai ke kerongkongan, dan dikatakn (kepadanya), "Siapa yang dapat menyembuhkan?" dan dia yakin bahawa itulah waktu perpisahan (dengan dunia), " (76:26-28)

and byk lg soalan dtg bertubi-tubi..kalau la waktu tu Allah ambil nyawa sy, sy rse sylah org plg rugi di dunia..cuz I know at that time sy jauh ngan Allah, bese la, iman manusia turun nek..n at that time, iman sy turun..huh, alhamdulillah..sy msh dberi kesempatan utk tgkatkn blk iman..mantapkan balik ibadah..dktkn dri pd Allah..

"Dan adapun orang yang kitabnya diberikan di tangan kirinya, maka dia berkata, "Alangkah baiknya jika kitabku (ini) tidak diberikan kepadaku. Sehingga aku tidak mengetahui bagaimana perhitunganku, wahai, kiranya (kematian) itulah yang menyudahi segala sesuatu. Hartaku sama sekali tidak berguna bagiku. Kekuasaanku telah hilang dariku," (69: 25-29)

penyesalan manusia...selepas mati tiada gunanya.. 

Allah, Tuhan yang Maha Penyayang...Dia tahu hambaNya jauh drpdNya, maka Dia menghantar ujian ini..supye hambaNya bermuhasabah seketika, duduk ats tikar sejadh lama2..sambil merenung dan berfikir...mencari hikmah di sebalik apa yg berlaku..Allah sangat menyayangi hambaNya..Allah sgt menyayangi saya!! dan Dia tahu, mungkin dgn ujian yg bese2 je sy x sdr, so Dia bg ujian yg dahsyat dan menakutkan ni supaya sy tersentap!! Bagai terjaga drpd lena yg pnjg...

itulah yg berlaku pd sy..bagaimana dgn anda?? adakah Allah menyayangi anda??

yes, of course!! klo tidak mungkin anda sudah tiada lg di atas dunia ini..mungkin anda sdh x mampu utk berdoa memohon keampunan darpdNya..

selagi nyawa msh dipinjamkan kepada kita, selagi itulah kita berpeluang untuk bertaubat ats segala dosa2 kita..Allah itu Maha Penyayang dan Maha Pengampun, maka mintalah hanya kepadaNya..berdoalah hanya kepadaNya, bergantunglah hanya kepdaNya...

wallahu'alam :)

Tuesday, December 25, 2012

jatuh cintakah??


ehem2...hmm...satu minggu x update?? heheh..bese la, duk umh..mmg cmtu..so here i am!! new block n also new subjects ( of course + subject lme gak ckit2)...hmm..hari ni tetbe rs cm nk tulis smthg different than usual..hehe..apakah yg different itu???

pd suatu hari yg indah..tgh2 khusyuk study..tiba2....fon berbunyi...satu mesej msk..

"Acik nak kawen thn dpn ke?" sender : adik

terkejut saya dibuatnye..apsl plak adik aku nih tetbe tnye soalan cmtu?? ish4....

so sy rep

"uish, knape ttbe tnye soaln camtu?"

rpe2nye adk2 sy br blk dr kenduri kawen..tu yg duk sembg psl kawen..heheh...mcm2 la dorg nih..

i sent one more msg to her..

"....klo jodoh smpai awal kawen je lah, haha"

so, begitulah ceritanye...

hmm..berckp psl jodoh, de org sng je nk jmpe jodoh dy..de yg kne meredah lautan dlm, menyeberang sungai baru jmpe jodoh..ok da ter'over' ckit..pe2 pun yg pasti jodoh itu rahsia Allah..sblum tiba waktunya, kita x kn tau spe psngan kita kan??
hmm..susah la camni!*gye memberontak

huhu..x ksh la siapa pun dia, aturan Allah PASTI yang terbaik..so, kte x perlu nk memberontak, x puas hati..cuz HE KNOWS BETTER..

sy tertarik ngan lirik lagu nih..(lagu fav my bro) by deevotees-mahar cinta

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan

Bukanlah sekadar mainan

Tetapi sebuah janji


lafaz cinta itu satu janji! pernikahn itu satu janji..janji tuk hidup bersama bkn hanya di dunia bahkan ke syurga..insyaAllah..chewah!! jiwang x sy..heheh..so, it's not something that we can decide in one min..some people need years just to make the desicion..then ble da decide, tawakal pd Allah..mg pilihn itu adlh yg terbaik (cr berckp cm org expert je)..hehe...

sejujurnye, sy mmg x lyk pun nk ckp psl kawen nih..umur pun br 19 thn..klo pjg umur thn dpn msk 20..hmm..da bsr rpenye aku nih (x de la bsr sgt pun utk kawen)..heheh

but, yes..besenye time umur camni la topik cinta sgt 'hot' kan?? however, getting married is not that easy..(or de yg bercinta tp x nk kawen?? pelik tuh)

"but, we love each other!" 

yes, but love only is not enough to build a happy family n the most important thing..keluarga yg diredhai Allah...

so, sy menyeru diri n juga shbt2 di luar...jglah cinta kte pd Allah, insyaAllah jodoh tu akn ada..klo bkn kt dunia msti ada di syurga :)

sambungan lagu tadi..

Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa

Namun bimbang diri kan terleka

Hanyut dibuai angan dan mimpi indah

Hingga terabai segala cita

Sedang khayalan tak menjanjikan

Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran


jatuh cinta sblm kawen?? ntah..sy x berani komen psl ni..tp bg sy klo da terlajak jatuh cinta..we have to try our best to control that feeling :) mujahadah tu pyh kn?? sbb tu ganjarannye juga hebat!!

someone ajar sy doa ni

"jika dia yg terbaik bagiku, agamaku, hidupku dan akhir kehidupanku, maka takdirknlah dia utkku, permudhkanlah dia bagiku dan berkatkanlah, namun andai dia tdk baik utkku, agamaku, hidupku dan akhir hidupku, Kau palingkanlah dia drku dan palingkanlah aku darinya..kurniakanlah kebaikan pd setiap yg berlaku dan aku redha dengan pilihanMu"

huhu...ujian perasaan ni sgt berat kn?? klo kita x mampu kwl, habislaa~pe2 pun byk2kn istighfar..minta tolong pd Allah..kekuatan itukn dtgnye dr Allah, kash syg pun dtg dr Allah..so, pe2 pun kmbali pada Allah..

wahai hati..moga kau terus kuat bermujahadah :)

p/s : duk sibuk doa utk dpt jodoh yg baik, jgn lpe doakn utk saudara kt Palestin skali*kenyit mata sambil senyum 




Sunday, December 9, 2012

driver vs doc


hmm...i'll try my best tuk tulis ngan secepatnye, insyaAllah...the idea just come and I just cannot resist to write this, though tomorrow i'll be sitting for my first end block exam as a first year med student :) pray for me ya!! :)

ni satu analogi yg sy cipta sndiri (yeke??) hehe..ntahlah..but it's a nice analogy actually...i always imagine that being a doctor is more or less the same as driving a car..why?? cuz both of these things need skills, patience, considering others..n bla..bla..bla..the one yg expert bw kete of course lg fhm kn?? :)

nih kete idaman sy..haha!! poyo je..action je nih..bkn btol pown :)

sepnjg duk kuantan ni, alhamdulillah dah dua kali try bw kete..n 2-2 kali tu gak la sy sesat..keh3..buat malu je, bw kt kuantan pown da sesat, mcm mne la aku nk drive kt k.L (hati kecilku berkata) :)

btw..actually, what i want to share here is that, ble kte first time bw kete (aft dpt lesen of course), the people yg nek ngan kte comfirm x kn rs selamat...kte bw laju ckit da menjerit, mcm2 la kan..n we, the driver must always try n try n try..of course mle2, no bkn mle2 je..setiap kali nk melngkh msk ke sit driver, sy akan sgt2 nervous (walaupun dan nk hampir sethn dpt lesen)...n then along the journey, mcm2 la terjadi..kdg2 kete mati tgh jln, pastu kne hon ngan org blakang (i'm talking about manual car)...kdg2 slh tgk lampu isyarat (bhye nih), kdg2 gear x selari ngan speed, lpe nk bke lmpu time drive mlm...hehe, these were all the mistakes that I already done!! so many right??

but, that's it!! camtulah cr nk blaja..nk bina skill..we have to always practice n practice without stop..n also we have to be brave enough to try la..n don't forget tuk berdoa byk2 sblom drive spye x accident (nauzubillah)...

so, why td sy ckp analogi nih lbey krg cam keje doc gak..act bkn doc je..engineer, architect, teachers..and all those jobs yg memerlukan mcm2 skills...at first, mmg org akn ssh nk caye kt kita, but we cannot give up!! we have to always learn and learn n practice so that our skills can be better...esp doc la kn..kdg2 patient klo tau je doc tu doc br, mesti dy rse cm, uish, ley caye ke doc nih??
(me too will be like if i'm the patient)...so, it's normal you know!!

x perlu la terasa sgt klo org x confident ngan kita at the early beginning tu :) 
(actually memujuk diri gak utk trus practice drive, cuz my passengers still don't believe in me when i'm driving) T_T 

so, the conclusion is, it's normal to do mistakes at the early beginning..kita x ley terus tetbe jadi expert..remember, all those steps, the mistakes..the experts tu, dorg pown actually mengalami bnda yg sme..that's the process of learning..sme gak la cm tyme kte mle2 nk blaja berjln kn..kte asyik jatuh je, tp skang nih..tgk!! kte mmpu melangkah dgn yakinnye ats muka bumi Allah nih :)

lg satu, walaupun kita ley wat silap mle2 tuh..kte x ley la repeat the mistakes dah..(tapi kdg2 kte kne buat mistakes yg sme 2-3 kali baru kita ingat kan??) hehe..so, pe2 pun kte blaja dr keslhn kn..so, at least we try our best to not do the same mistakes again, insyaAllah...

wallahu'alam..btw, don't forget to pray for me and my batch for this coming exam..barakallahufik!! 
smile :D



Thursday, December 6, 2012

huh..penat!!


assalamualaikum...apa khabar iman?? tinggi menggunung atau sebaliknya?? we know ourselves better :)

minggu ni study week..huhu, very much to study..sepnjg minggu ni saya asyik study je..no movies, no outing...just notes n med books..that's all! how boring, isn't it?? so smpai satu pagi..tetibe je rse cam..my mind won't accept it anymore! da x leh nak msk dah..dah tepu dah otak ngan sume bnda2 dunia nih..so what did I do???



jeng, jeng, jeng....tidoq! haha..time tu terfikir yg tu je...waktu tu awl lg la..dlm pkul 6.50 pg...so tidur lah lps subuh tu..abes tu nk buat pe lg? study dah x msk kn?? that was what i thought at that time...

then..7.30 pg...ttbe terbangun...alamk..mood study x dtg lg lah..sambung tido je lah..pastu baring la ngan berselimutkan comforter..kuantan is so cold in the morning..mybe sbb cuaca sekrg kot..asyik hujan je...btw, hujan itu kn rahmat :)

so, tgh2 baring tu..i couldn't close my eyes...x ley tdo nih..tgk jam...7.45..ms terus berjln..ish, x leh jadi nih..i must do something tuk dptkn balik mood study!!

so, sy bka tingkap bilik..menghirup udara segar...ahh...so refreshing!! then i decide utk turun ke luar, jln sekeliling hostel..sy pown pkai la jaket korea (kononnye) hehe...pkai tudung..pkai sliper toilet je...pstu turun...nak ber'dating' ngan makhluk Allah yg x pernh gagal taat pd perintah Allah...alam...

" Dan suatu tanda (kebesaran Allah) bagi mereka adalah malam; Kami tanggalkan siang dari (malam) itu, maka seketika itu mereka (berada dalam) kegelapan, dan matahari berjalan di tempat peredarannya. Demikianlah ketetapan (Allah) Yang Maha perkasa, Maha Mengetahui. Dan Kami tetapkan tempat peredaran bagi bulan, sehingga (setelah ia sampai ke tempat peredaran yang terakhir) kembalilah ia seperti bentuk tandan yang tua," (36: 37-39)

matahari x pernah gagal terbit waktu awal pagi kn?? tapi kita pernah x gagal bgn subuh??

"Kemudian Dia menuju ke langit dan (langit) itu masih berupa asap, lalu Dia berfirman kepadanya dan kepada bumi, "Datanglah kamu berdua menurut perintahKu dengan patuh atau terpaksa." Keduanya menjawa, "Kami datang dengan patuh," (41:11)

hmm...tadabbur alam..sambil dgn lagur Maher Zain - Guide me all the way :)

in the lyric de sebut....

 Day by day passes
And I think that my time could be near
So I pray: O God let this world be in my hands
And not in my heart
‘Cause soon I’ll have to leave it

yes, that's it..klo kite terus-terusan mengejar dunia...we'll got nothing left tuk akhirat..sdgkn one day, kita akn tinggalkan dunia ni kn??

so, i think...and think..spe yg bg sy kekuatan utk blajar, spe yg bg sy ilmu, spe yg bagi sy masa utk ulgkaji, spe yg bg sy kertas, pen, tenaga utk terus menuntut ilmu...spe lag klo bukan Tuhan yg Maha Pemurah...Allah..sumenye dtg dr Allah n we human beings are nothing! we have nothing without Him! so apa hak kita utk lewatkan solat sbb letih study? apa hak kita utk kurangkn ibadah yg kita bese buat selama ni? apa hak kita utk mengeluh? apa hak kita?????????????? 

x de..we shoudn't do that...so, i pray to God..moga Allah terus bagi sy n shbt2 sy kekuatan tuk terus berada di jln ini...insyaAllah..perjuangan ini bukan mdh but i know it's a noble job to be a doctor...jadi doc tuk capai redha Allah..utk capai syurgaNya, insyaAllah...wallahu'alam...




Friday, November 30, 2012

Demam....



Assalamualaikum w.b.t…apa khabar iman pd hari ni?? Jwpnnya ada dlm diri msg2..moga apabila iman kita menurun, Allah memberikan kita kekuatan utk meningkatkan semula keimanan kita…

Minggu ni saya diuji..tp ujian ni of course x sehebat ujian utk saudara saudari kita di Syria dan Palestin..baru demam sikit je, tu pun mengeluh..ya Allah kenapalah kau bg aku demam..hmm..apalah cik qamilah nih..

“Sungguh, manusia diciptakan bersifat suka mengeluh. Apabila ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah,” (70:19-20)

Seriously, ingat lagi malam tu..hari isnin..badan tetiba rs panas kt dlm..tp luar bdn menggeletar sejuk..rsenye x perlu kot nk explain mechanism of fever kat sini..tp basically shivering is one of the compensatory mechanism for fever..kte sambung cite,sy pakai bj dua lapis, x cukup lg..tambah lak ngan comforter..pkul 11 tdo..pkul 12 terjaga..lps tu x ley tdo smpai pkul 2 ++ …sepnjg terjaga tu mmg fikir mcm2 la, aku ni nak mati dah k? tinggi mne lah suhu bdn aku nih? Enzyme kt dlm bdn nih ley function ngan elok ke x?? cam lawak je kan?? Hmm..x tau la bile terlelap blk…

Pg tu pkul 5.30 da terjga..sepatutnye tyme tu da ley bgn solat subuh..tp x larat pnye psl, sy sambung tdo balik..pstu pkul 6.15 bgn…kepala pusing, klo ikutkan hati memang rasa cam tak nak solat..tp solat tu wajibkan..klo Allah x teguhkan hati utk sy solat, comfirm sy x kan buat..Alhamdulillah, Allah syg sy J

Lps subuh tido balik..kls start pukul 8 plak..nseb bek la sempat bersiap g kls…sy pun g kelas ngan keadaan pening2 cam tu..duk dlm lecture hall cam tgk wyg..dgr je doc ckp pe..bdn bersndr kat kerusi, tgn peluk tubuh..sejuk!! sweater x bw..sy rs mungkin doc perasaan kot sy cam x sihat..he kept giving advises to the whole class..take care of your body, always drink water..you all dah nak exam..bla bla bla…seriously, I feel like he was talking to me only but I just can hear and try to smile..look into his eyes telling that I’m also struggling my best here..and actually, he is my fav doc..a doc from yaman..very gentle and fatherly ..always compliment his students and support us J

Lps kls tu rs bersemangat sikit..baru terasa nk mkn..sblum ni minum air je sbb x de selera nk mkn..doc yaman tu pesan..medical students should always be healthy..sbb kita nak rwt org, klo kita sndiri yg sakit cm ne nk rwat org?? so your body must be the first..jaga kesihatan..yes, sometimes mmg rse cam x bermaya tp kita x ley lyn sgt perasaan tu..sbb penyakit tu kdg2 de kaitan ngan psikologi kite…

So, nilah ujian sy minggu ni..n honestly, time tu sy kurg beribdh pd Allah..that was my mistakes..n I feel far from Him…so ble kita rs jauh ngan Allah, cbe fikir blk..adakh Allah yg menjauh dr kita or kita yg menjauhkn diri drpd Allah? Renung-renungknlah

jom kita beristighfar pd Allah ats dosa-dosa kita pd hr ini dan sebelumnya..


Friday, November 23, 2012

berikn kekuatan ya Tuhan...


Assalamualaikum...hmm, da lme gak x update blog...sharing psl mg ni lah, insyaAllah...

mg ni honestly agk sibuk actually, x smpat nk review lecturer notes..lg 2 mg exm..huh, debaran semakin terasa..mampukah aku??????

xtually, mg ni sy involve dlm satu program nmenye talent time..we all buat pentomin (sisters only), nice memories xtually..walaupun rsenye peluang nk mng cm tipis je sbb rslt kuar hr nih, insyaAllah, but we enjoyed it! at least, ukhwah terbina antara me and my team..sy dah la jns x byk ckp ngan org..so, ble join team tu at least de la bnda nk dibualkan..huhu, moga Allah kira itu sbg ibdh sbb tujuan sy adlh utk berukhwah ngan shbt2 satu batch...insyaAllah...

then, jadual kls mg ni cm agk pdt..da nk hbs block, pkul 8-4..klo x pun pkul 9-4..bese lah tu...penat gak r, ngantuk...letih..huhu, mcm2 lah..tp what can I do?? hdup mesti diteruskan..selagi Allah msh pinjamkan nyawa, I must use it to the fullest!! n mlm ni nk g mukhayyam, insyaAllah...pg ahd br blk, pg ahad tu plak de kls..presentation..hmm..hjg mg ni pun cm x smpat je nk review lectures mg nih..but, I have to try dlu lah..bjye ke x nk finish stdy...yg pntg usahakn??? :)

pe2 pun shbt2..doa2knlah sy yep! doa shbt utk shbtnye yg jauh insyaAllah makbul (kwn sy slalu gtau nih)..huhu, klo nk ikut self esteem skang nih mmg x bpe stabil lah..mcm2 konflik n dugaan..huhu, doakn sy terus kuat...moga Allah redha pd kita, insyaAllah..

jazakillahkhair krn membaca...luv u fillah :)


Friday, November 9, 2012

Study!!!!!


Assalamualaikum wbt..nak sharing citer ckit nih..insyaAllah..
sebelum tu..watak dlm cerita ini adlh rekaan semata-mata, tiada kaitan ngan yg hidup atau yg meninggal dunia...

tersebutlah kisah seorang pelajar perubatan tahun pertama bernama Laila..hari berganti minggu, pejam celik, tup tup dah exam..dipendekkan cerita, si Laila fail dalam exam tu..buat pertama kali dlm seumur hidupnye, dia fail exam!! satu tamparan yg hbt bagi Laila sebenarnya..tapi Laila cuba tenangkan hati, kumpulkan kekuatan...alhamdulillah..hari2nya di kuliah bjln spt  biasa  dgn luar biasa..Laila makin tekun study..she used her time to the fullest!

study, study, study..........
satu minggu berlalu..semangat Laila msh membara..then, satu petang yg hening..tyme pbl (problem based learning) discussion..Laila blur..amende la ahli grup dia duk bncg..dia pening..Laila ingtkan dia da bc byk..tp rpnye byk lg bnda yg dia x tau..so Laila pun sedih, semangat jatuh merudum..dia rasa usaha dia sia-sia..nak buka buku da x de mood..Laila penat!! Letih dgn kehidupannya...

mlm tu, lps solat maghrib, Laila tidur..kepenatan..pas tu ada org kejut solat isyak..Laila pun bangun ngan x bermaya..solat..dlm sujud terakhir, Laila mengadu pd Allah...

"Ya Allah..aku penat dgn semua ini..maka berilah aku kekuatan utk terus berjuang di jln ini..aku tahu jln ini sukar, maka bantulah aku..kuatkanlah aku..aku lemah tanpaMu..."

hati Laila sebak..lps solat Laila bc Quran..tadabbur ayat2 yg dibaca....



"Dan mereka berkata,"Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kesedihan dari kami. Sungguh, Tuhan kami benar-benar Maha Pengampun, Maha Mensyukuri, yang dengan kurniaNya menempatkan kami dalam tempat yang kekal (surga); di dalamnya kami tidak merasa lelah dan tidak pula merasa lesu," (35: 34-35)

Air mata menitis laju...ya Allah..betapa Engkau memahami isi hati hambaMu...Laila merasakan spt Allah sdg memujuknya..

Laila, dunia ini hanya sementara..
penat di dunia hanya seketika...
teruskanlah usaha..
yakinlah pada janjiNya...

---T.H.E  E.N.D--

Renungan : Allah sentiasa bersama kita..Allah sentiasa memahami isi hati hambaNya..Allah sentiasa mencintai kita..jadi patutkah kita melebihkan cinta yg lain selain dr cintaNya????

Wednesday, November 7, 2012

sindiran Allah kepada orang beriman



Assalamualaikum!! What a nice day today (^_^) Alhamdulillah….
Kali ni insyaAllah saya nak share ckit psl isi bulatan gembira sy minggu lepas..yang betul2 menusuk ke jantung hati..

“Belum tibakah waktunya bagi orang-orang yang beriman, untuk secara khusyuk mengingat Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka) dan janganlah mereka (berlaku) seperti  orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu, kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang – orang fasik” (57:16)

Hah, terasa x? Ke x de apa2 feeling?
Secara khusyuk mengingat Allah..in other  words:
-seriously beribadah kepada Allah..
-try our best utk mematuhi perintahNya dan meninggalkan laranganNya
-spend our time only for the sake of Allah..
- tinggalkan benda2 yg melalaikan (eg: tidoq berlebihan)
Dsb…..

Kdg2 kita nih, solat doh..bc Al-Quran molek doh, pose doh..tp aurat x berapa nk tutup..so, adakh kita betul10x serius mematuhi perintah Allah???? Klo kita x serius sekarang, bila lagi nk serius?? Nak tunggu hidayah smpai? Heh, mmg x kan lah klo kita sndiri x usaha..or nak tunggu malaikat maut menjemputkah???? Nauzubillah..moga Allah melindungi kita daripada mati dlm keadaan yg x elok..

So, apa lagi??
Tepuk dada tanya iman!!
Moga Allah merahmati kita… Wassalam…

p/s: sindiran yang tjm lagi pedas itu ditujukan kpd diri sndiri..maaf jika ada yang terasa
*senyum n peace



Sunday, October 14, 2012

masa itu nyawa!!


Assalamualaikum..huh, da lama saya x mengadap blog sy nih..kesian dia, kesunyian..sepi drpd peringatan..tp alhamdulillah..hari ni Allah bagi sy kesempatan..ruang dan masa utk sy taip pe2 yg terlintas di fikiran..honestly, skang sy rse x stabil..x pasti pe yg x kne..mgkin sbb sy kurg luangkan ms utk Allah kot..busy(kononnye)..pdhl still de mse utk tidur..ish3..very bad of me..

Hmm..sepnjg sy x tulis blog ni sbnrnye mcm2 bnda menarik yg sy nk tulis..tp sbb lap top pun bermslh..so, 
cannot write..ni pun nseb bek de sorg sahabat yg sgt2 baik bg pinjam..alhamdulillah..(^_^)..

Sesungguhnya peringatan ini..penulisan ini sy tujukan utk diri sy n shbt2 di luar sne yg sy sayangi, yg pd hakikatnye peringatan ini dtgnya drpd Allah..jom baca!!

Main topic actually ttg masa..de sorg senior sy, lelaki, medic 5th year, married…berckp ttg masa..katanya ms tu makhluk Allah..24 jam tu ley jd pnjg atau pendek..kdg2 de org rse 24 jam tu x cukup utk dia buat byk benda..tp de org rse 24 jam tu cam seminggu..mcm2 benda dia ley buat..

Masa yg berkat..contonhye..Mr A spend masa utk blaja, dakwah, berukhwah n any xtvt yg bermanfaat..sempat kan nk buat sume tu dlm ms 24 jam? Mr A akan rse dia gnekn masanye to the fullest! And he never regrets…

Mr B..dlm ms 24 jam tu dia blaja gak..pastu men game, facebooking, tgk drama..celik mata je terus bka fb..tup tup da tengah hari..lps tu tgk drama lak..ttbe da maghrib..pstu last2 tidoq lmbat sbb tgk drama..org tdoq dia ngadap lap top..x cukup masa kan?? Itu contoh masa yg x berkat…

Senior saya..npe sy gtau status dia..married..yup! org yg dah kahwin..bertmbah lg satu tanggungjwb..sblum tu jd pelajar, anak, mr vice presiden(dlm organisasi pljr plg tinggi di uia), pendakwah..tetiba tmbah lak lagi 1..suami..mcm mne org ni bahagikan masa??

“Sy sygkan dakwah, sy sygkan belajar, sy sygkan jawatan sy dan sy sygkan isteri sy..so ble kte dah syg, mesti kte akan try sebaik mungkin utk luangkan ms kn? Mcm kte sygkn mak kita..walau sesibuk mne pown kte, still de mse utk call mak kan?”
kata2 beliau yg telah diubh suai...

So, I really want to remind myself actually…masa itu milik Allah..carilah keberkatan dlm setiap saat yg masih lg berbaki sebelum nafas kita berakhir..jgn pernah berkira dgn Allah…honestly, what I have to learn in medicine is just too much and sometimes I feel like, “Oh my God..ni x bce lagi, tu x bc lagi..tp nak bsh bj, nk kmas bilik, jap gi de meeting..”…to one extent that I try tuk krgkan ibadh..I try utk krgkan masa yg sy spendkan utk Allah..and that’s very bad…Alhamdulillah..Allah msh sygkn sy, Allah sdrkan sy..hdyh itu sgt bermkna…Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..

So, one of my way to keep myself on track is by writing..that’s why I love to write! (^_^)
Masa itu nyawa..sekali hilang, takkan dpt blk!!
Moga bermanfaat..insyaAllah…

Wednesday, August 22, 2012

Pemuda itu nadi


Assalamualaikum!!!!!
Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!!
Maaf Zahir dan Batin!!!!
So, cne raya??
Bes??
Dpt byk duit raya??
Klo org da bsr comfirm x kan???
heheheheh...

keh, masuk topik..
semalam beraya kat umah 'mak cik'
then ada perkongsian..
tentang pemuda..
PEMUDA ITU NADI!!
kepada sesebuah organisasi ;)

kenapa??
sbb pemuda itu..
BERSEMANGAT!!
BERTENAGA!!!
KUAT!!
BERANI!!!
dan macam2 lagi kelebihan pemuda ;)

klo nak tgk generasi akan dtg cm mne
tgk la pemuda pd hari ini..
hmmmm....
(termenung seketika)
pemuda hari ini mcm mne??

byk yg bagus!! ;)
x sikit juga yg x bgus!! :(
hmm....
(termenung lagi..sy dlm grup mne?)
klo ley kte nak duk dlm grup yg bagus kan??
so, jom jadi org yg bagus!!


JOM!!
MENYUMBANG KEPADA AGAMA..
BERBAKTI KEPADA IBU BAPA DAN KELUARGA..
DEKATKAN DIRI DENGAN MASYARAKAT..
etc..

walaupun pemuda de peranan sbg pelajar,
x rugi klo kte spendkan ms utk sume yg disebut tu..
sbb kte akan blaja byk bnda drpd situ..
learning is not only through books..
but also experiences..
lagipun 
mengadap buku 24 jam??
x penat ke??
kesian otak kan ;)

surah Muhammad ayat ke 7 maksudnye:

O you who have believed, if you support Allah , He will support you and plant firmly your feet.

Wahai orang yang beriman, jika kamu menolong agama Allah, nescaya Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu..

so, my dear brothers and sisters in Islam...
meh la kita sama2 perjuangkan Islam..
sebarkan keindahan Islam
kpd keluarga..
kpd masyarakat...
kpd org2 di sekeliling kita..

Islam itu
SYUMUL, COMPREHENSIVE, LENGKAP!!
berckp ttg Islam tu bknnye hanye b'ckp ttg ibadah..
tp juga ttg
AKHLAK, PERGAULAN, ADAB..
sume aspek kehidupan..

so, x semestinye ble ckp je sbrkan Islam terus sebut..

Ittaqullah!!! 
bertakwalah kepada Allah!!
(dgn gye nak bg khutbh)

no, no..dear..
the best way utk dakwah ialah melalui qudwah hasanah..
contoh yang baik ;)

so, again..
my dear brothers and sisters in Islam..
kita lah pemuda..
pemimpin generasi akan dtg..
klo bkn kita, siapa lagi???


Saturday, August 4, 2012

setiap yang berlaku ada hikmahnye...


hmm..hujung minggu ni unexpected thing happen lagi..saya berada di rumah atok di gedangsa, hulu selangor?? sape expect bnda camtu?? tak pernah terlintas di akal fikiran un, tapi pe2 pun itulah perancangan Allah..takdirNya mengatasi segalanya..hidup ni memang penuh dengan benda yg x terjangka, cuma bergantung pada kita cam mne utk terima benda tu..dan kita hanya akan mampu melihat hikmahnya hanya bila kita buka pintu hati kita utk menerima..

ada satu kisah yg sy alami..tahun lalu, saya x pernah jangka yang sy akan jadi salah seorang pelajar UIAM..but wit the will of Allah, it did happen! and honestly, mula2 saya x ley terima kenyataan..saya nak blaja oversea..x nak blaja dlam negara, x gah (pendpt tyme dlu2)..so, sy blaja pun x serius..men2..n the result, of course ar men2 gak..

so, the next semester, i started to realize, i try my best to accept and alhamdulillah..i can see the wisdom behind it..banyak sebenarnye hikmah Allah mengaturkan sy untk menjadi seorang pelajr UIA..fiz of all, biah..suasana di sane...Islamic environment, alhamdulillah..suasana yang menenangkan jiwa..secondly, degree buat di Kuantan, insyaAllah..so, dkt ngan umah..yeayy, ley slalu blk (klo jadual x pack) n ley bw kete (kot)..n byk2 lagi bnda yg sy nmpak n x nmpak..

n relate blk ngan pe yg terjadi hjg mg ni..sedara sume berkumpul kat umah atok, atok x sihat..da x ley bgn..hmm..mmg la mg dpn da nk exm tp sy x rse nyesal pun blk kg..i spent my time utk study n at the same time I try to be close to my relatives..da lme ktorg x kumpul sme2..rmai2 cam ni..so, there's nothing to lose..

so, that's why I told you..pe2 pun yg berlaku dlm hdp ni, baik atau buruk, try our best utk lihat bnda tu dr sudut positif..tu yg best ble jd seorang muslim..sume bnda dipandang baik, klo de ujian, maknanye Allah syg..klo dpt nikmat, alhamdulillah...kan3??

ske sy egtkan agi..setiap kali bgn tidoq jom sme2 ucapkan alhamdulillah sbb kte masih lg bernafas sebagai seorang Islam yang sdr akan keEsaan Allah..alhamdulillah(^_^)

Thursday, July 26, 2012

Let's read the Holy Quran!!


Alhamdulillah..praise be to Allah for making today as a very wonderful day! (^_^) Alhamdulillah, praise be to Allah cuz we are still breathing in the holy month of Ramadhan (^_^) Alhamdulillah, praise be to Allah for making us as muslim today and forever, insyaAllah (^_^)...Alhamdulillah..all praises to Allah..

hmm..today i have a very interesting topic to be shared, insyaAllah..I'll start with a story..

there was a guy, a very pious guy..one night, he woke up and did night prayer and he was able to finish the whole Quran in his tahajud prayer..so, the next day, he went to see his teacher and he told the teacher about that. When the teacher heard about it, he asked this guy to do the same thing again tonight but read the Holy Quran with the feeling that the teacher was watching him. This guy did it..so, the next day, he went to meet the teacher again and he told his teacher that he was only able to finish about half of the Quran..again, the teacher asked this guy to do the same that night but recite the verses of the Holy Quran with the feeling that the companions(sahabah) were watching him. This guy followed what the teacher asked him and now he was only manage to finish about one juzu' of the Quran..then he told his teacher and again the teacher asked him to read the Holy Quran in his prayer with the feeling that Prophet Muhammad s.a.w was watching him..so, the thing went on and he managed to finish only one surah from the Quran and finally his teacher asked him to read the Quran with the feeling that Allah was watching him..so he did it and as the result, he was unable to finish even Al-Fatihah..he stopped after he read the fifth verse of Al-Fatihah which is 

                                 "It is You we worship and You we ask for help."

and the teacher told this guy.."now,you are more qualified to be my teacher than me myself,"
 
just now, Alhamdulillah, I started tadarus (reciting Al-Quran together) with my roommate..things is going very well..but honestly, when I was reciting the holy Quran with my friend, I'll be more careful than when I recite it alone...why? because honestly, I will feel ashamed if my friend corrects my recitation..actually, it's not something to be ashamed of because everyday we are learning and we can only learn when we do a mistake. But my main point here is that, why do we have to be careful only when we read in front of our friend but not when we are alone? Is it because we think that nobody will know that we do a mistake when we read alone? That is the problem..we tend to forget that Allah is always watching us, He hears every single thing that we say and even the things that we think..Allah will know..so, let's recite the Quran carefully with the correct tajwid no matter when we are alone or in front of our friend..

i just wrote the first point that I want to share which is read the Holy Quran with the feeling of God-presence..and the second point is sometimes the student can be better than the teacher..so, whatever we do in our life, always follow what the teachers told us (as long as it is in line with shari'ah) and insyaAllah we can be even better than them..I'm not saying that we should compete with our teacher but we should always do our best in every single thing that we involve in..and of course if we become a better person, our teachers will be proud of us..insyaAllah..

by the way..i really hope that you get my point..i'm actually practicing for my MUET the day after tomorrow so that's why i'm writing in english..and i believe the vocabulary that i used is simple and easy to be understood..

last from me..let's increase the quality and the quantity of our ibadah in this holy month..grab as much rewards as we can..it's once in a year man!! SO, LET'S DO IT!! EAT LESS, THINK MORE, DO MORE!!!

Friday, July 20, 2012

kisah 3 minggu lalu..


Huh!! da lme x update blog nih..de mslh teknikal ckit..btw, i'm glad that i still be able to spend my time writing this..alhamdulillah..sbnrnye ni ksh tyme awl bln tujuh bru2 ni..tp baru bksmpatan nak cte..so, enjoy!! n moga bermanfaat..insyaAllah (^_^)

hari tu sy x tau knape..keinginan nak g Floria 2012 kat putrajy mmbuak-buak..heh, berangan je la ble tau betape jauhnye nk gi sne drpd gombak..impian hancur berkecai! but you know what?? during the last sujud of my zuhr prayer, sy doa..ya Allah, izinkan sy pi Floria..lps solat baru fikir, ntah pe2 la yg aku mintak nih, ngarut je..ish3..

then..nothing happen...ptg tu sibuk wat assingment ngan kwn2...pastu pas asar..tetibe teringat de sorg kwn kat putrajye..ya, idea pun dtg mencurah-curah..sy start plan cne nak g putrajya..pastu mlm tu gak kuar (sila jgn tiru aksi ini)..x elok pmpuan kuar mlm2..ish3..but, you know..it's like dream come true!! ble sy duk kt floria tu sy rs cam dlm mmpi je..serius! rs cam x cye da de kat putrajaya..alhamdulillah..terima kasih Allah sbb mengabulkan doa sy..

that's the fiz point! whatever you want, don't ask from human but ask from Allah cuz He is the only One who can grant your wish...pe2 je yg kte nak..mintak je..klo x dpt mknenye Allah da provide something better utk kte pd ms dpn or mgkin  pe yg kte nak tu x bagus utk kte or mgkin doa kte akan jd saham utk kte kt akhirat nanti..tgk, x rugi pun spend mase tuk mntak pada Allah..untung de lah!

k. next..sambung cte..mlm tu tidoq kt umah kwn..pg sok dy bw g rock climbg..huh, sy ni dah la jenis penakut, nak suruh plak pnjt bnde2 cam tu..hehe, btw, i enjoyed it so much! to one extant that i injured my leg!! haha..tp doc ckp x la teruk, muscle sprain je but still it takes weeks to recover..tp sbnrnye klo nak compare keskitan tu ngan ukhwah yg terbina...it's like nothing..setiap kali kaki sy rse sakit, i told myself..this pain will be gone but the friendship will remain..so berbaloi la kan..

ble kte buat sesuatu sbb Allah, pe2 pun musibah yg menimpa kte akan view bnda tu sbgai sesuatu yg positif..mlm nak g putrajya tu sy ngan roomate tggu bas agk lme smpai kitorg hampir2 decide nak nek teksi..tp subhanAllah..as soon as sy betulkan niat sye..sy niat, ya Allah moga perjalann ni akan eratkan lg ukhwah sy ngan kwn sye..moga Allah redha..bas pun muncul, alhamdulillah..mgkin Allah nak sy betulkan niat dlu kot..g putrjy bkn semata-mata utk tgk bunga2 yg cantik tp utk membina ukhwah kerana Allah...

so, itulah second point! whatever we do, do it for the sake of Allah..insyaAllah walau pe pun yg berlaku kte x kan kecewa sbb kte tahu Allah sentiasa inginkan yg terbaik tuk kte..Allah tu sntiasa berikan yg terbaik utk kte..cme kte ni je kdg2 ego ngan Allah..mls nak spend masa utk beribadh pada Allah..lg suke tidoq, tgk movie, lepk2 buang mse..itulah kte..tp Allah tu betapa sygnye Dia pd kte..setiap kali kte wat dosa pstu kte mnta maaf..Allah akan ampunkan..betapa Allah still sygkan kte, setiap hari kte bgkit drpada tidur, kita msh lagi sihat, mampu bernafas, masih lagi mendapat cahaya Islam..Alhamdulillah..lecturer sy slalu pesan, "as soon as you wake up in the morning say Alhamdulillah for making you as a human and as a Muslim,"

so, to my roommate..jazakillahukhair for spending your time with me, to my twin frens and family, jazakumullahukhair (may Allah reward all of you with goodness) for giving us shelter for one night, provided us with food n drinks, transports..it was a very wonderful memory that we had..moga ukhwah kte berkekalan..insyaAllah (^_^)

Saturday, May 19, 2012

for You...



Fiz of all..sorry sbb terlmbat menunaikan janji..by the way, I guess you already know your aim right now..hrp2 awk da tau la matlamat awak sekrg..menuju kepada Allah dgn cara apa?? The answer lies in you yourself..

Saya x tau situasi awak skang cmne..i mean secara psikologinya..apa yg awak rs sekrg, pe yg awak fikir sekrg..so, I really have no idea what should I write now...

Tp pe2 pun, janji ttp janji..sy tulis ni, bdsrkan msg yg awak bg beberapa mg lepas..I replied with this..

“Don’t depend on anyone in this world because even your shadow leaves you when you are in the darkness”  (Imam Ibn Taymeeyah)

Pd pandangan awk, yes..maybe nasib menyebelahi awak..kat besut de peneman, kat pc de kawan, kat plkn de..kat u pun de..tapi sampai ble? Sampai ble awak nak bergantung pd dorg? Manusia takkan selamanya ada ngan kita, saya pun x kan selamanya mampu jd pendengar mslh awak..cuz people will die..so that’s why you have to learn..learn to be independent! That’s the first point..

Second point, confidence..it’s not something that we can gain in one or two days..memang rupa prs kdg2 mempengaruhi keyakinan..i admit it, it’s like a bonus to look beautiful..tapi x semestinya org kurg cantik x mampu berjaya..you are the product of your thought! Cam mne awak fikir ttg diri awak cam tu lah org pandang awak..so, change your way of thinking!! Think that you are great! Be positive! Only then you’ll gain confidence..

Umur kita sekrg..19 thn, biasanya waktu umur cmni hbgn anak ngan mak atau ayh cam kawan..so, you and your mom should be friends, you should feel free to talk anything ngan mak awk..we are big enough to think and decide our own way of life..discuss face to face about how do you feel, what do you want, your opinion..klo awak x cuba skang, awk mungkin menyesal satu hari nanti..sy x kte awak pasti menyesal..tp awk mungkin akan menyesal..itu point ke3..

Lagi..hmm, maybe last point..life is a choice..klo awak pilih nak terskan ngan diri awak sekrg..klo awak pilih nak terus ngan cara pemikiran awk sekrg..klo awak nak trs ngan sikap awak sekrg..i don’t know what is the result..and also if you decide to change it’s also your choice and I also don’t know what is the result..pe2 pun sy hanya mampu support dari jauh..segalanya terserh pada awak..you choose your way of life..so make the best choice! And bare in mind..you are very precious, so love yourself..

that's all i guess..sory klo de kte2 yg menyakitkan hati..

Tuesday, April 24, 2012

Aku...dan Dia..



Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang Maha Merancang, yang Maha Mengetahui perkara yang terbaik bagi setiap hambaNya. Alhamdulillah, dengan takdir Allah aku berpeluang untuk ber’jaulah’ dengan seorang insan iaitu dia. Walaupun aku kira itu bukanlah jaulah yang sebenarnya, namun aku tetap bersyukur kerana Allah memberi aku peluang untuk pergi ke program bersamanya, keluar bersamanya, tidur di dalam satu dorm yang sama, makan di meja yang sama..Alhamdulillah, ya Allah..nikmat itu begitu indah buatku..

Hari pertama..pada malam yang gelap gelita, aku tiba di sana, suatu tempat yang amat asing bagiku..sebuah daerah bernama Sepang. Aku dan dia melangkah ke dalam dewan, mendaftarkan diri lalu menuju ke dewan makan untuk mengisi perut yang asyik meminta-minta untuk diisi semenjak petang lagi. Aku memerhatikan dia, di saat aku dan orang lain sibuk meminta pinggan untuk di isi dengan lauk, dia hanya diam membisu..mungkin memberi peluang kepada sahabatnya yang lain untuk mengisi perut masing-masing. Diriku juga tidak sabar untuk makan tanpa memikirkan yang lain..betapa aku ini lebih mementingkan diri jika dibandingkan dengan dirinya, aku termalu sendiri.

Malam itu, aku cuba melelapkan mata..sebelum aku terlena, sempat aku berdoa..ya Allah, ya Rabb, Tuhan yang menyatukan hati manusia, aku memohon kepadamu, satukanlah hati-hati kami..wujudkanlah kasih sayang antara kami, eratkanlah ukhwah antara kami..moga Engkau redha, ya Allah..

Sepanjang program, aku cuba mengenalinya dengan lebih dekat..aku memerhatikannya, dia yang kelam kabut apabila berbuat sesuatu, dia yang tidak boleh tidur jika ada orang bercakap di sekelilingnya, dia yang sangat suka apabila orang mengambil gambarnya, dia yang malu-malu untuk meminta sesuatu dengan aku, dia yang tidak boleh tidur dengan lampu yang terang, dia yang suka bangun awal..sekali lagi, aku termalu sendiri kerana aku antara orang yang lewat bangun daripada tidurku. Mungkin itulah sifat jahiliahku yang masih belum mampu kuubah, lebih mencintai tidur daripada beribadat kepadaMu Allah, Ya Allah..berikan aku kekuatan untuk mengubahnya..

Pada suatu ketika, aku berjalan dengannya..ya Allah, mengapa lidahku masih kelu untuk berbicara? Mengapa aku berasa seperti ada penghalang antara kami? Ya Allah, robohkanlah penghalang itu agar aku dan dia mampu berbicara, bergaul seperti orang lain.



Kadang-kadang, aku tertanya-tanya, adakah dia juga berfikiran seperti aku? Adakah dia juga ingin bersahabat denganku? Atau aku hanya bertepuk sebelah tangan, syok sendiri? Atau adakah dia ingin menjauhkan diri denganku? Mungkinkah cara aku berhadapan dengannya itu salah? Ya Allah, jika persahabatan ini tidak terbina dengan kukuh kerana silapku, maka betulkanlah aku, tunjukkan aku jalanMu yang lurus, bimbinglah aku ya Allah..dalam membina ukhwah semata-mata keranaMu ya Allah..

Akhirnya, tiba hari yang terakhir. Dia begitu gembira kerana dia akan pulang ke UIA..namun, aku..entah, sayu juga rasanya. Masihkah ada peluang seperti ini? Masihkah ada ruang untuk aku lebih mengenalinya?? Ukhwah itu akan menjadi kukuh dengan tiga perkara, makan, berjalan dan tidur bersama. Tetapi aku lebih suka berjalan (jaulah) kerana dengan jaulah secara automatiknya dua unsur yang lain itu akan wujud.  Ya Allah, masih wujudkah peluang untuk aku berjalan bersama-samanya? Masih adakah peluang untuk aku makan bersama-samanya? Masih wujudkah saat untuk aku tidur di sampingnya? Berbicara dengannya?

Ya Allah, aku ingin peluang itu masih ada ya Allah..izinkan aku untuk lebih mengenalinya, ya Allah. Izinkan aku untuk menyayanginya, ya Allah. Izinkan aku untuk bersahabat dengannya, ya Allah. Sejujurnya, aku takut untuk terlalu berharap. Aku takut jika aku terlalu berharap, hatiku akan kecewa. Namun, apakan daya..harapan yang setinngi gunung itu telah pun wujud dalam hati ini. Maka ya Allah, seandainya aku dikecewakan..berikan aku kekuatan untuk menghadapinya. Engkau jualah yang berkuasa untuk membuka pintu hati hambaMu..hanya kepadaMu aku bertawakal.

Wahai insan yang bergelar dia, jika kewangan itu menjadi halanganmu untuk rehlah bersamaku, keluar bersamaku, maka aku sedia membantu. Namun, halangan terbesar yang perlu kau atasi..halangan dalam dirimu..keinginanmu..memilih keseronokan yang palsu atau kebahagiaan yang hakiki? Keseronokan yang palsu itu adalah keseronokan dengan perkara dunia manakala kebahagiaan yang hakiki itu hanyalah akan diperolehi dengan kembali kepada fitrah sebagai seorang hamba..hanya tarbiyah itu yang akan mengajar kau untuk kembali kepada kehidupan bertuhan..

muwasafat tarbiyah ini perlu dijadikan sbg KPI kita
Tiada sebab lain untuk aku menukilkan kisah ini melainkan kerana aku menyayangi dia fillah walaupun pada hakikatnya watak ‘dia’ itu tidak wujud kerana ‘dia’ ialah satu watak yang aku wujudkan hasil daripada pemerhatianku terhadap sahabat-sahabatku..maka ‘dia’ itu sebenarnya mewakili sahabat-sahabatku. Maafkanku jika aku khilaf dalam menyampaikan kisah ini. Maafkanku jika kisah ini menyakitkan hatimu..aku hanyalah insan biasa yang penuh dengan kelemahan sebagai seorang hamba..satu perkara penting yang aku ingin kau sematkan dalam hatimu..aku mencintaimu kerana Allah, moga aku dan kau dapat berpimpin tangan ke syurga bersama-sama, insyaAllah

Saturday, April 14, 2012

petang yg menguji kesabaran...


Alhamdulillah...kini aku berada di rumah..hajat untuk bertemu ibu bapa dan adik2 tercapai, alhamdulillah..mula2, aku ingat aku x ley blk, tapi takdir Allah aku pulang ke rumah dgn selamat..alhamdulilah skali lagi..

aku nak cite pahit getir yg aku alami pada hari aku nak balik, insyaAllah..

at first, aku bajet nak fly je..kuar tanpa kad outing, mintak2 pak guard tu kasi aq kuar cam2 tanpa minta kad outing aku..tapi oleh sebab Allah nak uji aku, bila aku sampai kat depan pak guard, pak cik tu panggil aku..aku dengan muka slumber (tapi jantung berdegup kencang) pi la kat dpn pak guard..

"Mana kad outing?" pak cik tu tanye ngan muka bapak serius, memang menakutkan arh..

alamak, apa aku nak jawab nih..memang kantoi r..aku mne de kad outing..

so, aku pun bercakap dgn penuh kejujuran..serius, aku x tipu..aku mmg x pandai nak tipu org..

"err..td x sempat nak ambil kd outing, kelas dari pukul 2 sampai pukul 6"

"klo camtu surat ada tak?" pak cik tanye lagi..

"ada...tapi...."

"klo ada tunjuk lah" seyez garang pak cik nih..fiz tyme aku tgk muka dia sepnjang lbey 1 thn aku kat uiapj

aku pun dengan tergesa-gesa tunjuk surat yg x bertandatgn tuh..

"Ni surat x valid!" kata pak cik tu..

"Klo x dpt tandatgn x leh kuar!!" lps ckp camtu pak cik terus x pndang aku..hina sgt ka cek ni??

hehe..tp aku x rasa pak cik tu fikir cm2..mungkin dye x sanggup nak tgk muka kesian aku..demi tanggungjwb, dia mesti tegas!! hehe..so, aku salute r pak cik tuh!!

aku pun ngan sdeynye menuju ke mahallah..dlm otak ligat berfikir..pe aku nak buat nih????!! tgk jam, pukul 6.42 ptg..

pe2 un aku kne blk gak, pizza da beli nk bw blk umah..x kan nk mkn ngan roomate..sdey kot!!

so, aku ltk beg n pizza kt dpn mahallah aku..duk jap, tarik nafas..fikiq btui2 nak buat pa..

aku try kol principal..huish, dlm hati nih berdebar, Allah je yg tau..

dipendekkan cite...principal x bg aku blk..so, aku x give up..aku try contact miss aku..fellow level..mle2 miss tu cam x nak bg..so, aku pun cam da nak give up..tulis msg kt pricipal..merayu nak balik..tunggu lme ckit, azan maghrib berkumandang..

1 msg masuk..dgn berdebar2 aku buka, aku ingatkn principal, rupe2nye miss aku..

"sis, cari ustzh kat bilik fellow,"

aku ngan bahagianya pi blk fellow, jmpe ustazh..minx tndatgn nak balik..process of negotiation berlaku..dipendekkan cite lg..akhirnya ustzh bg aku balik..alhamdulillah..

aku kuar uia lbey krg pukul 7.45 mlm..2,3 minit pas tu bas no 12 mai..tyme duk dlm bas baru aku teringat, aku x buka pose lagi!!!

Alhamdulillah, Allah memudahkan urusan aku utk tiba di hentian putra..alhamdulillah, Allah melindungi aku ketika perjalanan mlm yng penuh ngan manusia2 yg aku x kenal..alhamdulillah, aku sempat tiba di hentian putra b4 pukul 8.30 mlm..

sampai putra, aku tros gi kauter tiket bas tasik kenyir, beli bas pukul 9..then, aku gi solat jamak ta'akhir..fuh, lega rasanye ble dah nek bas..alhamdulillah....

tapi aku tau, pmpuan x elok kuar mlm2..sorg2 lak tuh..bahaya, especially kat tgh2 KL tuh..mcm2 ley jadi..so, don't be like me!! hehe..btw, that was one of the memories in PJ that i'll keep in my mind, insyaAllah..aku x cite kat mak aku, cuz klo aku cite, komfem mak aku bimbang kat aku..so aku cite kat sini so that u all ley blajaq something..

if you really want to do it, never give up!! there must be a way to get it!! and don't forget asked for His help, cuz He is the one who can make anything happen..

Tuesday, April 3, 2012

ALLAHUAKBAR!!



Takbir!!! Allahuakbar!!
Takbir!!! Allahuakbar!!
Takbir!!! Allahuakbar!!

Huh! Meremang gak bulu roma ble dgr gema suara syabab2 (pemuda) Malaysia di Stadium Melawati tyme GMJ (Global March to Jurusalem) hari tu…

Aku x sangka, rupanya ramai syabab yang support Palestin, Alhamdulillah!! Moga semangat pemuda terus membara dlm diri syabab2 Malaysia termasuk aku, insyaAllah..

Rupa-rupanya boleh je klo kita nak bersatu kan? Bersatu dlm menegakkan agama Allah..aku rasa tercabar di saat seorang lelaki cina (he said that he’s not a Chinese but a Malaysian)..wah!! semangat patriotiknya sgt membara..aku kagum! 

And the most impressive thing was when he claimed that Palestine’s issues are not only the muslim’s issue but the issue of humanity!! So, no matter whether you are a Muslim, a Jewish, Buddhist, atheist or whatever it is, you have to support Palestinians..we have to support Palestinians!!

Hah, org Islam x rasa tercabar ke?? Org agama kristian ley ckp cm2..kte2?? kte ni mcm mne?? Adakh semangat kte sme cm chinese tu tadi?? Or semangat kte lg membara drpd beliau or semangat kita lg rendah drpd tu?? Tepuk dada tanya iman!!


Sepatutnya semangat kita lg hbt drpd Chinese tu..sbb pe?? Sebab Palestinians tu saudara seakidah kita, tegarkah kita bila kita tgh syok melayan movie di panggung wyg sdgkan saudara kte di sne berjuang utk perthnkan tanah air?? Tegarkah kita bila kita tgh bergelak ketawa, bershopping bersama tmn2 sdgkan saudara kita di Syria berjuang bermati-matian demi memperthnkan kalimah Tauhid??? (Ni masuk isu Syia ckit)

Astaghfirullah, masyaAllah..jika kita msh lagi x rasa pe2 dgn penindasn di Palestin, kita x ambik tahu psl mereka..adakh kita ni lyk bergelar MUSLIM??????

Sabda Rasulullah s.a.w, “Barangsiapa yg tdk mengambil tahu hal org Islam yg lain, maka bkn dari kalangan kami……”

Mahukah kita jika Rasulullah tdk mengaku kita sbgai umatnya??? Nauzubillah..moga2 dijauhkan..